Buurtschappen

In de 17e eeuw trokken gefortuneerde westerlingen graag naar het gebied rond de prachtige IJssel voor de schone lucht en het prachtige landschap. In de gemeente Brummen wemelt het daarom van de landgoederen en buitenplaatsen. Hier woonden de rijke stedelingen en ambtsjonkers, die ook een grote rol speelden in het lokale en regionale bestuur. Vandaag de dag kan iedereen genieten van de unieke landgoederenzone. Trek de wandelschoenen aan of stap op de fiets voor een mooie tocht door de IJsselvallei bij Brummen!

 • Hall

  Met de prachtige hervormde kerk is Hall een bezoekje zeker waard. De kerk dateert uit de 14e eeuw. Je kunt je hier vergapen aan authentieke fresco’s en gewelfschilderingen uit de 15e en 16e eeuw.

  Hall
 • Oeken

  Oeken ligt ten noorden van Brummen. Het dorp kenmerkt zich vooral door het landschappelijke karakter. Hier is het dus heerlijk genieten van de omgeving.

  Oeken
 • Leuvenheim

  Tussen de uiterwaarden van de IJssel en natuurgebieden Lichtenbelt en Het Zaaibroek ligt Leuvenheim. Rondom dit dorp vind je monumentale panden zoals De Rees, Huize Den Bosch en De Wildbaan.

  Leuvenheim
 • Empe

  In het noordelijkste puntje van de gemeente, aan de Oude IJssel, ligt Empe. Hier stopt de trein tussen Apeldoorn en Zutphen. Je kunt er prachtig wandelen over de heide.

  Empe
 • Voorstonden

  Kasteel Voorstonden is de naamgever van dit kleine buurtschap. Bij het huidige landhuis hoort een prachtig landgoed, met een van de dikste mammoetbomen van Nederland. 

  Voorstonden
 • Cortenoever

  Cortenoever ligt in de uiterwaarden van de IJssel, een natuurreservaat met een enorme rijkdom aan planten en dieren. In het buurtschap vind je karakteristieke panden, zoals Reuversweerd en Laag en Hoog Helbergen.

  Cortenoever
 • Tonden

  Tonden is een buurtschap van vooral boerenbedrijven. Richting Empe ligt het karakteristieke Huis te Empe. Natuurgebied de Empesche en Tondensche heide dankt zijn naam aan beide kernen.

  Tonden

Ontdek meer over de buurtschappen van Brummen

Laat je inspireren door de verhalen en landschappen die elk van deze buurtschappen uniek maken. Volg de onderstaande links om direct naar de pagina van jouw interesse te gaan en begin je avontuur in de buurtschappen van Brummen.