Dorp Brummen

De groene omgeving en de vele karakteristieke, monumentale panden geven Brummen een vriendelijke uitstraling. Een heerlijke omgeving om gewoon te genieten van de dagelijkse bezigheden. In het compacte centrum vind je winkels en andere voorzieningen. Voor een kopje koffie, lekkere lunch of borrel strijk je neer aan het Marktplein. Zin om actief bezig te zijn? Neem bijvoorbeeld een duik in het zwembad van Rhienderoord Zwem & Sport Plezier.

 • Eten en Drinken

  Even nieuwe energie opdoen tijdens je wandeling of fietstocht? Of uitgebreid genieten van gastronomische hoogstandjes?

  Eten en Drinken
 • Ontdek de omgeving

  Vanuit de Gemeente Brummen is er een groot scala aan ontdekkingsmogelijkheden, ga eens op pad in de omgeving en ontdek de verborgen parels

  Ontdek de omgeving
 • Overnachten

  Wanneer je extra wilt genieten van al het moois dat de gemeente Brummen te bieden heeft, dan kun je kiezen uit vele overnachtingsmogelijkheden.

  Overnachten
 • Golfen

  Liefhebbers van de golfsport kunnen hun hart ophalen op de schitterende golfbaan op Landgoed Kasteel Engelenburg in Brummen.

  Golfen
 • UITagenda

  Benieuwd wat zich afspeelt in de Gemeente Brummen? Hier vind U een mooi overzicht met de aankomende activiteiten en evenementen

  UITagenda

Brummen door de eeuwen heen

De naam Brummen zien we voor het eerst in een oude oorkonde uit 794. Hierin is sprake van Brimnum: een aan de oever gelegen woonplaats. De ligging aan de weg van Arnhem naar Zutphen is voor Brummen al sinds de middeleeuwen belangrijk. In de negentiende eeuw reden er nog postwagens door het dorp, totdat in 1865 de spoorwegverbinding gereed kwam. Tegenwoordig is Brummen zowel met trein, auto als fiets prima bereikbaar.

Monumentaal erfgoed

De kern Brummen is het op één na grootste dorp van de gemeente. De meeste van de ruim honderd rijks- en gemeentelijke monumenten van de gemeente staan in of nabij Brummen. Indrukwekkende voorbeelden van historische bouwkunst zijn Kasteel Engelenburg, Klein Engelenburg Brunheim, De Koppelenburg, Spaensweerd, en Rhienderstein. Ook de monumentale villa’s uit met name de 19e eeuw springen in het oog.