Stationswandeling

(16,0 km)

Een schitterende wandeling van 16 kilometer. Deels over verharde wegen, deels over brede en smalle zandpaden. De tocht begint bij station Empe. Via het dorp, langs boerenbedrijven, weilanden en bosranden kom je bij het vochtige natuurgebied de Empese en Tondense Heide. Hier loop je een stuk over een spectaculair vlonderpad. Via het dorp Hall kom je in het bos terecht. Langs landgoederen het Leusveld en Groot Engelenburg bereik je het eindpunt: station Brummen.

Dit ga je zien

Startpunt: Station Voorst-Empe
Ijsselstraat 1
7399RC Empe
1

Ludgerus Kerk Hall

Dorpsstraat 57
6964 AA Hall
Ludgerus Kerk Hall
2

De Vroolijke Frans

Knoevenoordstraat 51
6971 LH Brummen
De Vroolijke Frans
3

Kasteel Engelenburg

Engelenburg
Eerbeekseweg 6
6971 LB Brummen
Kasteel Engelenburg
Eindpunt: Station Brummen
Stationsweg 1
6971BX Brummen

Beschrijving

Startpunt: Station Voorst-Empe
Ijsselstraat 1
7399RC Empe

Verlaat station Voorst-Empe in westelijke richting, wandel over het fietspad naast de rijksweg N345 richting Zutphen. Waar deze een bocht naar links maakt, ga je na huisnummer 15, rechts de Emperweg op.

Na een bocht naar links, houd je links aan, de Ganzenkolk. Neem het voetpad rechts van de weg. Bij een driesprong blijf je op Ganzenkolk, beetje rechts aanhouden, het voetpad eindigt. Na een melkveehouderij maakt de weg een bocht naar rechts, bij een t-splitsing ga je links, de weg heet nu Plagweg.

Even verderop zijn twee blauw bankjes. Loop de Plagweg uit tot bij voormalige kerk Bethel uit 1902. Hier ga je rechts, de sintelweg op. Aan het eind links, de Weg over ’t Hontsveld. Bij een tweesprong links, de Hommelstraat. Na 200 meter is koffie en theeschenkerij ‘De Hommel’.

Vervolg de weg. Bij knooppunt 73 is een t-splitsing. Ga even rechts, de Hallsedijk op, na 25 meter links, de Lage Steenweg, een onverhard pad, dat leidt door natuurgebied Empese en Tondense heide. Loop de weg uit, aan het eind ga je links de Mestweg op, ook een zandpad

Verderop een hek van natuurmonumenten, nu kom je weer in het boerenland. Aan het eind ga je rechts, de Langedijk, na 250 meter ga je links, de Blaarweg op. Aan het eind, bij T-splitsing ga je links, dat is de Oude Zutphenseweg. Neem de haakse bocht naar rechts dan kom je bij fietsknooppunt 56. Op de kruising met de Voorstondensestraat, ga je rechtdoor, de Slatweg op. Volg nu even de bordjes fietsknooppunt naar nummer 48. Je loopt het dorp Hall in. Bij het derde huis links, nr. 4, is een picknicktuin, daar is ook een toilet.

Ga verder richting knooppunt 48, over de Dorpsstraat. Je passeert de oude kerk van Hall. Vlak daarachter ga je bij een blauw kunstwerk links het verharde fietspad op, het Hallsepad. Bij een kruising rechtdoor, na een paar bochten kom je bij fietsknooppunt 48. Bij de bosrand ga je naar rechts en direct naar links. Nu volg je de rode leusveldwandeling. Wandel tussen de beuken, negeer wat zijpaden. Bij een t-splitsing met een hek ga je links. Verderop passeer je een houten bank met een libelle.

In de verte links, doemt het Leusveld op. Daar kom je weer bij het Hallsepad, ga rechts. Passeer de parkeerplaats, steek de Rhiendersestraat over, blijf op het Hallsepad. Nu zit je ook weer even op de rode Leusveldwandelroute. Even verderop kun je een stukje wandelpad nemen, links naast het fietspad. Langzaam kom je in de bewoonde wereld, er zijn wat bochten, dan kom je op de kruising met de Knoevenoordstraat bij fietsknooppunt 40.

Ga links, Loop over het fietspad 200 meter naar uitspanning De Vroolijke Frans in het buurtschap Broek. Misschien heb je al honger? Vervolg de weg via de ‘achtertuin’, langs de muziektent, een houten trein, en een ponystal loop je het bos in. Ga direct rechts en na 25 meter links, een zeer smal voetpad, dat verderop iets breder wordt.

Dit pad komt weer uit op het Hallsepad, steek dit over en ga rechtdoor het bos in. Het pad buigt naar links, ga een bruggetje over en direct naar rechts, aan het eind links. Hier loop je met links bos en rechts een golfbaan. Verderop zie je rechts landgoed Groot Engelenburg. Bij een bank maakt het pad een haakse bocht naar rechts. Aan het eind kun je rechts naar Groot Engelenburg of links naar het station van Brummen dat je in de verte al ziet liggen.

Eindpunt: Station Brummen
Stationsweg 1
6971BX Brummen