Kasteel Engelenburg

Ontspan, geniet en beleef de grandeur van dit prachtige kasteel waarvan de geschiedenis terug voert naar 1570.

Vermoedelijk is huis Engelenburg gesticht door de invloedrijke ambtsjonkerfamilie Schimmelpenninck van der Oye, die reeds in de 15e eeuw land …

Vermoedelijk is huis Engelenburg gesticht door de invloedrijke ambtsjonkerfamilie Schimmelpenninck van der Oye, die reeds in de 15e eeuw land in Brummen bezat. Het oorspronkelijke huis was een onderkelderd L-vormig gebouw, dat in 1624 werd verwoest door Spaanse troepen. Een nieuw huis werd gebouwd met vierkante toren, dat in de 18eeeuw werd verbouwd in opdracht van Robert Jasper van der Capellen (1743-1814). In het interieur werd een trap met houtsnijwerk en een stucplafond aangebracht. In 1828 liet Judith van Walree-van Lennep het huis verbouwen in neoclassicistische stijl. Hierbij werden de gevels wit gepleisterd en de hoofdvleugel kreeg een portiek met vier Ionische zuilen. Tegelijkertijd werd naar ontwerp van H. van Lunteren een landschappelijk park aangelegd. De weduwe vond het huis echter al snel te groot en liet in 1835 Klein Engelenburg bouwen om daar te wonen. Door de nieuwe eigenaar, familie Metelerkamp, werd aan de zuidzijde van het voorplein een oranjerie gebouwd (ontwerp: S.A. van Lunteren). Begin 20e eeuw werd naar ontwerp van L.A. Springer een bloementuin aangelegd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het huis in eigendom van gemeente Brummen, die het reeds in 1947 doorverkoopt aan de Twentsche Bank, die het tot vakantieoord maakte. Sinds 1987 is de Engelenburg eigendom van de familie De Lange (Groot Engelenburg BV) die het gebruikt als hotel-restaurant.

Kasteel Engelenburg beschikt over een 9 holes golfbaan, 41 hotelkamers en suites, een culinair restaurant en prima vergaderfaciliteiten.