Fletcher Hotel - Landgoed Huis te Eerbeek

Contact

Huis te Eerbeek
Professor Weberlaan 1
6961 LX Eerbeek
Plan je route

vanaf jouw locatie

Het hotel is onlangs gerenoveerd en ligt op een historisch landgoed met een 14e eeuws landhuis aan de rand van de Veluwe.

Huis te Eerbeek is veel ouder dan het huidige huis doet vermoeden. Het begint zijn geschiedenis in de 14e eeuw, als jachtslot van de heren van…

Huis te Eerbeek is veel ouder dan het huidige huis doet vermoeden. Het begint zijn geschiedenis in de 14e eeuw, als jachtslot van de heren van Bronckhorst en Borculo. In de kelder zijn nog resten te vinden van de middeleeuwse voorganger. Deze omgrachte havezate bestond uit drie vleugels rond een binnenplaats. In de 17e eeuw is het huis met een vleugel uitgebreid. Het bezit van landbouwgronden en molens geeft aan Huis te Eerbeek niet alleen voor de jacht wordt gebruikt. Een kaart uit 1642 toont moestuinen, boomgaarden, akkers, weilanden, een sterrenbos en twee vijvers. Bij de verkoop in 1779 worden drie molens verkocht. In de loop van de achttiende eeuw worden drie van de vier vleugels van het huis afgebroken. De resterende onderkelderde vleugel wordt aan het begin van de 19e eeuw verbouwd tot het huidige huis, dat in 1872 zijn neoclassicistische, gepleisterde aanzien krijgt. De laatste particuliere eigenaar is professor Max Wilhelm Carl Weber, hoogleraar in de zo├Âlogie. Zijn weduwe legateert in 1942 het landgoed met het huis aan Geldersch Landschap & Kasteelen. De aanleg rond het huis wordt in de negentiende eeuw aangepast in een landschappelijke stijl. De vierkante visvijver wordt daarbij vergraven tot waterpartij met gebogen vormen. De zestiende- en zeventiende-eeuwse rechte lanen en houtwallen zijn echter bewaard en deze zijn nog goed herkenbaar. Van de Eerbeekse molens is alleen de oliemolen, die in 1860 naar zijn huidige locatie verhuist, bewaard.

Het hotel beschikt over gerenoveerde kamers en een prima restaurants. Het landhuis wordt gebruikt voor vergaderingen, feesten en bruiloften. De locatie is perfect geschikt voor een heerlijke fiets- of wandeltocht.