IJsselhopper

(10,0 km)

Zomer en winter herfst en lente, deze route is altijd mooi. Zelfs als het regent.
Je begint in het mooie Brummen en wandelt al snel de uiterwaarden in. Ruimte! De pont brengt je naar de overkant van de IJssel. Daar loop je eerst een stukje over de IJsseldijk. Rechts in de verte zie je het Veluwemassief, dichterbij de ganzen en de IJssel. Via het achterland nader je Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Leuk en niet zo tijdrovend, om even rond te kijken. Dan loop je terug naar het veer en aan de overkant loop je langs een beek weer terug naar Brummen. Via het geheimzinnige jodenpad kom je weer op je beginpunt.

Dit ga je zien

Startpunt: Marktplein Brummen
Marktplein
6971 AA Brummen
1

Toeristisch informatiepunt Brummen

Marktplein 13
6971 AB Brummen
Toeristisch informatiepunt Brummen
2

De Bronckhorst Hoeve

Bronkhorsterweg 1
6971 JA Brummen
De Bronckhorst Hoeve
3

Eethuis De Veerstoep

Bronkhorsterweg 22
6971 JA Brummen
Eethuis De Veerstoep
4

De Wijde Landen - Ruimzicht

De Wijde Landen (Ruimzicht)
Bronhorsterweg 15
Brummen
De Wijde Landen - Ruimzicht
5

Bronckhorster veer

Veerweg 4
7226 LP Bronkhorst
Bronckhorster veer
6

Spaensweerd

Spaensweerd
Bronkhorsterweg 18
6971JA Brummen
Spaensweerd
7

Koppelenburg

Koppelenburg
Arnhemsestraat 51
Brummen
Koppelenburg
8

Gallery Grand Café

Arnhemsestraat 47
6971 AP Brummen
Gallery Grand Café
9

Huis Brunheim

Huize Brunheim
Marten Putstraat 16
6971 AD Brummen
Huis Brunheim
Eindpunt: Marktplein Brummen
Marktplein
6971 AA Brummen

Beschrijving

Startpunt: Marktplein Brummen
Marktplein
6971 AA Brummen

Begin je wandeling op het Marktplein van Brummen. Ga in noordelijke richting, neem links naast de Primera de Zegerijstraat. Neem de tweede straat rechts, voorbij huisnummer 20, dit is de Gasfabriekstraat. Einde links, dit is de Baron van Sytzamastraat. Eerste weg rechts, onder het viaduct door, daarna direct weer rechts,dit is de Bronkhorsterweg. Volg deze weg tot je bij een driesprong komt met hoge populieren. Ga links, langs een boerderijtje en twee buitenplaatsen richting veerpont. Met de bocht mee naar links. Je ziet, hoort en ruikt de IJssel al. Neem de pont.

Aan de overkant volg je de Veerweg tot bovenop de dijk. Hier ga je rechts, je kunt op het fietspad op de dijk nemen, of het wandelpad ernaast. Passeer het Keukengemaal en het Kunstgemaal en twee veeroosters. Direct voorbij het boerenbedrijf met een vijver ga je links, de dijk weer af, richting molen. Dit is de Spaensweertweg, loop deze uit, langs de molen, aan het eind ga je links, dit is de Molenstraat. Hier loop je over een fietspad. Aan het eind van deze weg links, de Onderstraat. Nu sta je in het stadje Bronkhorst.

Ga linksom of rechtsom om de kerk, in beide gevallen kom je op de Bovenstraat. Deze leidt weer naar de dijk, de Veerweg en de pont. Neem de pont.
Aan de overkant loop je weer naar de driesprong, nu houd je links aan, de IJsselgouw. Neem het fietspad aan de rechterkant of het voetpad onderlangs links van het fietspad, langs de Leuvenheimsebeek. In dat laatste geval moet je verderop de dijk overklimmen. In dat geval: Bij een groep bomen links ga je rechts de dijk op om de N348 over te steken. Het wijst zich vanzelf.

Wandel via het fietspad Brummen weer in, over de Arnhemsestraat. Rechts aanhouden, richting centrum, niet naar Leuvenheim. Het fietspad gaat over in een stoep. Rechts, voorbij de straatachtige oprit naar de Gallery, is een smal voetpad, het Jodenpad, dat aan het eind een haakse bocht naar links maakt en overgaat in de Koppelenburgerweg. Aan het eind rechts, dit is de Gravenstraat. Na 50 meter links, dit is de Kerkstraat. Ga links langs de kerk, blijf de Kerkstraat volgen en kom na een bocht naar rechts weer uit op het beginpunt.

Eindpunt: Marktplein Brummen
Marktplein
6971 AA Brummen